Probiotyki i prebiotyki
Komentarze: 0
W jelitach żyją miliardy bakterii regulujących działanie układu
trawiennego, zmniejszających stężenie cholesterolu we krwi,
pobudzających odporność organizmu, chroniących przed rakiem okrężnicy
oraz syntetyzujących niektóre witaminy. Chronią one również jelita
przed rozwojem szkodliwych bakterii, które mogą powodować zatrucia
pokarmowe.
Stresy, antybiotyki, niektóre leki oraz żeńskie hormony płciowe mogą
powodować, że bakterie chorobotwórcze w przewodzie pokarmowym
rozmnażają się kosztem pożytecznych. Poprawa równowagi między tymi
dwiema grupami drobnoustrojów jest możliwa dzięki probiotykom,
najbardziej rozpowszechnionym funkcjonalnym produktom spożywczym.
Probiotykami są biojogurty, napoje mleczne oraz soki owocowe z
dodatkiem bakterii z grup Lactobaciiicus acidophilius oraz
Bifidobacterium bifidum. Należy jadać je codziennie, aby bakterie w
jelitach były odpowiednio liczne.
Zęby poprawić stan flory bakteryjnej jelit, stosuje się także
prebiotyki. Są to węglowodany przechodzące w stanie nienaruszonym przez
układ pokarmowy. Dopiero w jelicie grubym stają się one pożywką dla
pożytecznych bakterii, a zatem wspomagają probiotyki. Dzięki temu
pożyteczne bakterie mają więcej sił do walki ze szkodliwymi
mikroorganizmami, co usprawnia pracę jelit.
Dodaj komentarz