lis 20 2008

Probiotyki i prebiotyki


Komentarze: 0

W jelitach żyją miliardy bakterii regulujących działanie układu trawiennego, zmniejszających stężenie cholesterolu we krwi, pobudzających odporność organizmu, chroniących przed rakiem okrężnicy oraz syntetyzujących niektóre witaminy. Chronią one również jelita przed rozwojem szkodliwych bakterii, które mogą powodować zatrucia pokarmowe.

Stresy, antybiotyki, niektóre leki oraz żeńskie hormony płciowe mogą powodować, że bakterie chorobotwórcze w przewodzie pokarmowym rozmnażają się kosztem pożytecznych. Poprawa równowagi między tymi dwiema grupami drobnoustrojów jest możliwa dzięki probiotykom, najbardziej rozpowszechnionym funkcjonalnym produktom spożywczym.

Probiotykami są biojogurty, napoje mleczne oraz soki owocowe z dodatkiem bakterii z grup Lactobaciiicus acidophilius oraz Bifidobacterium bifidum. Należy jadać je codziennie, aby bakterie w jelitach były odpowiednio liczne.

Zęby poprawić stan flory bakteryjnej jelit, stosuje się także prebiotyki. Są to węglowodany przechodzące w stanie nienaruszonym przez układ pokarmowy. Dopiero w jelicie grubym stają się one pożywką dla pożytecznych bakterii, a zatem wspomagają probiotyki. Dzięki temu pożyteczne bakterie mają więcej sił do walki ze szkodliwymi mikroorganizmami, co usprawnia pracę jelit.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz